Pannenkoekentaart
2 uur + opstijven koelkast
8-10 stukken
Eerlijk is eerlijk, je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar dan heb je ook wat! Deze bijzondere pannenkoekentaart is geïnspireerd op de pannenkoekentaarten van Heel Holland Bakt en lijkt een beetje op spekkoek. Ik maakte ze echter wel wat verantwoorder door geen gluten of lactose te gebruiken en alleen natuurlijke zoetstoffen toe te voegen uit bijvoorbeeld fruitpoeder en ahornsiroop. De laagjes zijn gemaakt van cashewnotencrème met aardbeienpoeder, afgewisseld met laagjes No Sugar Daddies chocopasta met hazelnotencrunch! De taart is overigens vrij machtig dus je hebt maar een klein stukje per persoon nodig.
Zo maak je het:
De avond voordat je de pannenkoekentaart wilt gaan maken:
Zet de kokosmelk in de koelkast. Het water en de room moeten gaan scheiden en dat gebeurt alleen als het koud genoeg is. Het is dus ook belangrijk om het blikje niet te schudden zodra je het uit de koelkast haalt.
Week de cashewnoten in een schaaltje lauwwarm water. Doordat ze de hele nacht weken krijg je extra zachte crème.
Het maken van de pannenkoeken:
Mix alle ingrediënten in de blender tot een mooi beslag
Verwarm de koekenpan met een beetje kokosolie en bak 6 à 7 pannenkoeken van het beslag. Laat ze goed afkoelen voordat je de pannenkoeken van een laagje voorziet.
Maak nu de 1e vulling/ laag:
Maal de cashewnoten in een keukenmachine of blender helemaal fijn tot een smeuïge crème. Dit kan een paar minuten duren.
Open dan het blikje kokosmelk (schud het blikje niet!) en schep hier een eetlepel kokoscrème uit. Voeg dit samen met het fruitpoeder en de ahornsiroop toe aan de cashewnotencrème. Mix de crème nu alsnog en proef of je de smaak goed vindt. Voeg eventueel nog meer fruitpoeder of ahornsiroop toe.
Voor de 2e vulling/ laag:
heb je alleen de chocopasta en hazelnotencrunch nodig. Mocht je geen kant en klaar crunch hebben kan je eenvoudig hazelnoten met een groot mes in kleinere stukken hakken
Als de pannenkoeken afgekoeld zijn kan je beginnen met het bouwen van de taart:
Pak een snijplank en zet daar de stapel pannenkoeken op. Leg bovenop de stapel, op de kop, het schoteltje van ca. 17cm doorsnede.
Pak nu een scherp mes en snijd rondom het bord zodat alle pannenkoeken even groot zijn
Let de eerste pannenkoek op een bord en voorzie deze van de aardbeien-cashewnotencrème. Leg er een nieuwe pannenkoek bovenop en smeer hier chocopasta op en strooi er wat hazelnotencrunch overheen.
Herhaal deze stappen totdat alle pannenkoeken op zijn. Let op, de bovenste pannenkoek hoeft niet belegd te worden.
Nu is het tijd om de 'frosting' te maken.
Voor de frosting schep je ca. 100 ml kokosroom uit het blikje kokosmelk. Voeg het fruitpoeder en de ahornsiroop toe en klopt het geheel met een garde of mixer op totdat het op een soort slagroom lijkt.
Smelt ondertussen op hele lage temperatuur de kokosolie. Laat het eventueel nog wat afkoelen want anders kan het schiften met de kokoscrème die je hebt gemaakt.
Voeg beetje bij beetje de kokosolie toe aan de kokoscrème en roer dit met een spatel door elkaar.
Gebruik nu de spatel om de gehele pannenkoekentaart in te smeren met de frosting. De laag hoeft niet heel dik te zijn. Zet de taart daarna in de koelkast om wat op te stijven.
Tot slot de topping:
Nu ben je er bijna! Smelt de chocolade op lage temperatuur au-bain-marie. Haal dan de pannenkoekentaart weer uit de koelkast en giet de chocolade erop. Ik had overduidelijk teveel chocolade en daardoor nauwelijks een drip-effect maar jou lukt het vast beter!
Strooi tot slot nog een handje hazelnotencrunch over je taart en zet hem dan weer terug in de koelkast zodat de chocolade goed uit kan harden.
Daarna is het ein-de-lijk tijd om te gaan genieten van de taart. Snijd hem aan en bewonder je zelfgemaakte laagjestaart! Deel je je resultaat op Instagram? Ik ben uiteraard ontzettend benieuwd naar jouw versie :) Eet smakelijk!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
Voor de pannenkoeken:
• 225 gram havermeel
• 3 rijpe bananen
• 3 eieren
• 450 ml plantaardige melk (vb. havermelk)
• 4 à 5 tl Raspberry Rise fruitpoeder
• wat kokosolie of ghee voor het bakken
Voor de 1e vulling/laagjes:
• ca. 100 gram cashewnoten
• 6 tl Strawberry Sparkle fruitpoeder
• 1 el ahornsiroop
• 1 el kokosroom (gemaakt van kokosmelk in blik (400ml blikje) dat een nacht in de koelkast heeft gestaan)
Voor de 2e vulling/laagjes:
• 3 el No Sugar Daddies chocopasta met kokos
• 2 handjes hazelnotencrunch of zelfgehakte hazelnoten
Voor de 'Frosting':
• ca. 100 ml kokosroom (gemaakt van kokosmelk in blik (400ml blikje) dat een nacht in de koelkast heeft gestaan)
• 50 ml kokosolie
• 3 à 4 tl Blueberry Boost fruitpoeder
• 1 el ahornsiroop
Voor de topping:
• 150 gram pure chocolade (minimaal 70%)
• handje hazelnotencrunch of gehakte hazelnoten
Overige benodigdheden:
• (pannen)koekenpan
• blender
• evt. een keukenmachine
• garde of mixer
• bord of schoteltje van ca. 17 cm doorsnede
• scherp mes
• kunststof spatel