Mini ontbijttaartjes met fruitpoeder
40 min + oven en koelkast
6 taartjes
Ook zin in een lekker taartje als ontbijt of bij de lunch? Deze heerlijke taartjes zijn hartstikke voedzaam en glutenvrij en suikervrij, dus kunnen prima als ontbijt of lunch! De bodem is onder andere gemaakt van havermeel, amandelmeel en hazelnoten, wat zorgt voor een goed verzadigd gevoel zodat je zoon of dochter niet na een uur alweer om eten zal vragen. De vulling is gemaakt van plantaardige yoghurt (ik gebruikte kokosyoghurt) en fruitpoeder, wat naast een heerlijke smaak en vrolijke kleur, ook voor een heleboel extra vezels zorgt. De taartjes zijn niet moeilijk te maken, maar houd wel rekening met extra tijd voor het afkoelen en opstijven van de taartjes.
De siliconen bakvormpjes die ik gebruikt heb zijn deze week trouwens in de aanbieding bij de Lidl (tip van flip, geen sponsoring).
Zo maak je het:
Eerst maak je de bodem:
Verwarm eerst de oven voor op 170 graden.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Dit kan met een keukenmachine maar kinderen die willen helpen kunnen die heerlijk kneden tot een mooie bal.
Vet nu de vormpjes in met wat kokosolie en verdeel het deeg over de vormpjes. Let erop dat de bodem en de randen niet te dik worden, want dan kan je de taartjes niet goed meer opvullen met het gekleurde yoghurtmengsel.
Zet de vormpjes dan in de oven en bak ze in 20 à 25 minuten gaar (oven even in de gaten houden). Laat de bodems goed afkoelen voordat je doorgaat met de vulling.
En zo maak je de vulling (als je met twee kleuren doet herhaal je deze stap dus gewoon nog een keer met de andere helft van het mengsel) :
Meng eerst de yoghurt met het fruitpoeder en de ahornsiroop. Proef of je de smaak en kleur goed vindt en ga dan door naar de volgende stap.
Doe het water in een steelpannetje en meng hier de agar agar doorheen. Breng het mengsel aan de kook en laat het ca. 2 minuten zachtjes doorkoken. Het is belangrijk dat het water echt gekookt heeft, anders doet de agar agar zijn werk niet.
Haal dan de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe (niet andersom). Blijft ondertussen goed roeren want de agar agar stijft snel op.
Giet dan het mengsel voorzichtig in de taartbodems en laat de taartjes in de koelkast verder opstijven (ca. 2 uur).
Tenslotte de toppings:
Maak vervolgens je taartjes af met wat lekkere toppings zoals een beetje gesmolten chocolade (smelt chocolade au bain marie en schenk dit d.m.v. een lepel over de taartjes, zo krijg je het streepjes effect zoals op de foto), verse frambozen of aardbeien en wat gehakte nootjes. Eet smakelijk!!
Let op, deze taartjes kan je als geheel niet invriezen (de losse bodems wel). Bewaren doe je in de koelkast en ze zijn zo'n 3 dagen houdbaar.
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
Voor de bodem:
• 150 gr havermeel
• 100 gr amandelmeel
• 100 gr ongezouten (gras)roomboter (kamertemperatuur) of kokosolie (gesmolten)
• 100 gr gehakte hazelnoten
• 2 eieren
• 2 el ahornsiroop
• een beetje kokosolie om de bakvormpjes in te vetten
Voor de vulling (door tweeën te delen als je met meerdere kleuren wilt werken zoal ik ook deed):
• 240 gr (plantaardige) yoghurt
• 6 à 8 tl fruitpoeder (afhankelijk van hoe sterk je de kleur en smaak wilt. Ik gebruikte voor de roze taartjes 3 tl. Raspberry Rise en voor de paarse taartjes 4tl. Blueberry Boost)
• 2 el ahornsiroop
• 200 ml water
• 1 tl agar agar
Voor de topping:
• een beetje gesmolten, extra pure chocolade
• wat vers fruit en gehakte nootjes, kokosrasp of amandelschaafsel
Overige benodigdheden:
• kleine ronde bakvormpjes van 10 à 13cm doorsnede