Bananenbrood met appel en courgette
ca. 20 min + 1u oven
12-14 plakken
Dit bananenbrood is heerlijk als ontbijt, bij de lunch of gewoon zo als tussendoortje. Hij zit vol met lekkere nootjes en amandelmeel, maar ook geraspte appel en.... courgette! Jazeker, een bananenbrood mét groente, zónder dat dit opgemerkt zal worden. Ideaal dus voor kieskeurige eters :)
Bovendien is het bananenbrood glutenvrij, suikervrij en kan je hem ook eenvoudig als vegan variant bereiden.
Tip: Bevalt het recept? Maak de volgende keer dan een dubbele portie klaar en vries een deel in. Zo heb je gelijk voor een hele week een lekkere snack of snel ontbijt bij de hand!
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden
Prak de bananen fijn met een stamper of achterkant van een vork
Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom, behalve de baking soda, de citroensap, gehakte nootjes en/of de rozijnen.
Mix goed totdat alles gemengd is. Doe dan in een apart kommetje de baking soda met het scheutje citroensap. Zodra het goed schuimt voeg je toe aan de rest van het beslag. Mix of spatel nog even kort en roer dan de gehakte nootjes en/of rozijnen door het beslag.
Bekleed de bakvorm met een bakpapier en doe het beslag in de vorm. Strooi er nog wat amandelschaafsel oven en bak het brood gaar in ongeveer een uur. Je kan met een satéprikker controleren of het brood gaar is.
Laat het brood goed afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Het brood is zo al heerlijk, maar je kan er eventueel nog een spread op doen. Het brood is een paar dagen houdbaar in een goed afgesloten trommel, maar kan ook heel goed (in plakken) ingevroren worden! Zo heb je altijd een snack, snel ontbijt of voedzame toevoeging aan de lunchtrommel bij de hand! Eet smakelijk :)
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 3 (rijpe) bananen
• 4 eieren (of 4 el lijnzaad gemengd met 12 el lauwwarm water)
• 2 geraspte appels
• 1/2e geschilde, reraspte en goed uitgeknepen courgette
• 75 gram amandelmeel
• 150 gram havermeel
• 1,5 tl bakpoeder
• 1,5 tl kaneel of 'Mijn allereerste kruidenmix'
• 1 tl baking soda
• scheutje citroensap of appelazijn
Optioneel:
• handje gehakte nootjes, bijvoorbeeld hazelnoten
• handje rozijnen
• als topping wat amandelschaafsel
• als spread wat notenpasta
Overige benodigdheden:
• bakblik
• bakpapier