top of page
Zoeken

Wat doe je dan wél op brood?

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021

Als ik vertel dat wij geen kaas, stroop, hagelslag, pindakaas, Nutella of (zoogdier)vlees op brood doen, krijg ik vrijwel altijd de vraag: "Wat doen je dan wél op je brood?". In die vraag zitten twee aannames: namelijk dat brood dé basis is voor ontbijt en lunch, maar ook dat er eigenlijk niet iets anders bestaat dat verantwoord is én lekker wordt bevonden door kinderen. En daar gaat het mis, want gelukkig zijn er meer dan genoeg soorten broodbeleg die kidsproof zijn. In deze blog vertel ik je hier graag meer over en laat ik 6 soorten broodbeleg zien die bomvol voedingsstoffen zitten en nog lekker zijn ook!



Broodnodig?

Wij Nederlanders zijn echte broodeters en vaak is dit de basis van zowel ons ontbijt als de lunch. Helaas is het zo dat brood wel veel energie levert, maar weinig voedingsstoffen. Het heeft ook een sterke invloed op de bloedsuikerspiegel en de gluten die in het meeste brood zitten zijn niet goed voor de darmen, al helemaal niet die van jonge kinderen. Probeer daarom je broodmaaltijden eens af te wisselen met bijvoorbeeld smoothies, overnight oats, banaan pannenkoekjes, wafels, soep, bananenbrood of bijvoorbeeld een omelet of yoghurt bowl. En op de momenten dat je wel een broodje eet, houd je dan aan de volgende regel:


"Niet het brood, maar het beleg is de voeding"

Oftewel: zorg dat je een goed vullend beleg hebt met voldoende voedingsstoffen, goede vetten en eiwitten zodat je zoon of dochter weer volop energie heeft om te spelen, leren en concentreren.


Kies het juiste brood

Dat je beter geen wit brood kunt eten weten de meeste mensen wel, maar ook dan zijn er nog talloze opties. Het beste is een glutenvrij brood (bijvoorbeeld van YAM, of zelfgebakken), of een zuurdesembrood van bijvoorbeeld spelt of haver. Dit brood heeft niet alleen meer smaak, maar door het lange fermentatie en rijsproces zijn de gluten al voor verteerd. Bovendien laat dit brood de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen en zitten er meer voedingsstoffen in.


Maak een feestje van je boterham!

Dan is het tijd voor het beleg. Kijk eens of je wat extra groente of fruit toe kunt voegen aan het beleg. Zo krijgt je kind meer voedingsstoffen binnen en komt groentes eten niet allemaal aan op het avondeten. Onthoud dat het helemaal niet erg is als je zoon of dochter het niet (helemaal) op wil eten of er überhaupt alleen maar naar kijkt. Ook blootstelling draagt bij aan acceptatie dus houd vol, er komt een moment dat ze het gaan proeven en beloon dat dan! Dat heeft zoveel meer effect dan 'straffen' of dwingen iets op te eten voordat ze weer iets anders mogen eten of doen. Dan volgen nu de zes broodbeleg tips die hier favoriet zijn:


1. Notenpasta met plakjes banaan en sesamzaadjes. Notenpasta (zonder pinda) bevat veel goede bouwstoffen en zorgt voor een goed verzadigend gevoel. Een notenpasta kan je eenvoudig zelf maken (klik hier voor een recept) maar je kunt het ook kant & klaar kopen (klik hier voor meer info). Bananen bevatten veel voedingsstoffen en vezels en sesamzaadjes zitten vol met calcium en magnesium. Bovendien zorgen ze voor een heel vrolijk effect op het bord!


2. Groentespread van pompoen en zoete aardappel. Een groentespread op brood is een eenvoudige manier om veel vitamines binnen te krijgen. Deze spread komt uit het kookboek van Moekes Maaltijd en is gemaakt van zoete aardappel en pompoen, wat een heerlijk zoete smaak geeft waar kinderen vaak dol op zijn. Daarnaast zit er een beetje olijfolie, gember en kerrie in (ik gebruikte deze kerrie van Sienna & Friends.




3. Biologische kipfilet met stukjes tomaat. De reden waarom wij wel regelmatig (biologische) kipfilet eten is dat het heel eiwitrijk is en in tegenstelling tot zoogdiervlees en zuivel geen lichaamsvreemde suikermoleculen (Neu5Gc) bevat die slecht zijn voor je lichaam. Ik zal dit onderwerp binnenkort in een aparte blog verder uitleggen, maar hier vind je ook een mooi artikel van Oersterk over dit onderwerp. Kipfilet combineert heerlijke met zoete tomaatjes die bomvol vitamine C (goed voor je immuunsysteem!) zitten.




4. No Sugar Daddies chocoladepasta met ster-komkommers. Vrijwel ieder kind is dol op chocoladepasta, maar helaas zit de meeste choco pasta vol met suikers en allerlei toevoegingen. Wil je wel af en toe chocoladepasta op brood doen maar dan graag een verantwoorde? Probeer dan eens die van No Sugar Daddies (klik hier voor meer info) want die zijn gezoet met dadels en bevaten alleen natuurlijke ingrediënten. Combineer de pasta met frisse komkommertjes in een leuke vorm voor nog meer vitamines!




5. Avocadospread met gerookte zalm en ei. Dit broodje zit bomvol goede vetten en eiwitten waarop je kind zeker weer een paar uur vooruit kan. De goede vetten uit avocado en zalm zijn bovendien belangrijk voor de hersenen. Vind je zoon of dochter nog niet alles lekker? Serveer de onderdelen eerst eens los van elkaar en laat hem of haar langzaam wennen aan dit broodje.




6. Gekleurde hummus met blauwe bessen. Hummus is gemaakt van kikkererwten die bomvol eiwitten en vezels zitten. Kinderen vinden de smaak alleen niet altijd even lekker, maar je kunt hem eenvoudig zoeter maken (en van een kleurtje voorzien) door de hummus te mixen met fruitpoeder! Meng de hummus en het fruitpoeder pas als je het broodje gaat smeren want de kleur kan anders wat vervagen. Ik gebruikte voor dit broodje Blueberry Boost en Raspberry Rise fruitpoeder. Tip: probeer ook eens een gekleurde cashewnotencrème op brood (Klik hier voor het recept)!





En dan nooit meer.......? Nee hoor, ook onze meiden eten wel eens wat anders, maar zorg voor balans en een gezonde basis. Variatie is nog altijd het meest belangrijk! Welk broodbeleg uit deze blog zouden jullie wel eens uit willen proberen? Ik ben benieuwd! :)




0 opmerkingen

Comments


bottom of page