top of page
Zoeken

Van ranja naar thee: zo leer je je kind suikervrij drinken

Is jouw kind gewend aan zoete drankjes en wil je graag overstappen op een gezonder alternatief? In deze blog geef ik je de 10 belangrijkste tips om je kind thee te laten drinken in plaats van suikerrijke limonade.

De hoeveelheid suiker die kinderen binnen krijgen is helaas veel te hoog. Zo krijgen kinderen tussen de 4 en 8 gemiddeld wel 31 kilo suiker per jaar binnen! Dat is bijna twee keer zoveel als aanbevolen wordt, met als gevolg veel meer kans op obesitas, tandbederf en andere ziektes. Een goede start om minder suiker binnen te krijgen is om suikerrijk drinken te vermijden. De vloeibare suikers die erin zitten hebben namelijk geen verzadigend effect waardoor het allemaal extra suikers zijn die je kind binnen krijgt. Kinderthee is een goed alternatief aangezien het zowel warm als koud te drinken is. Maar hoe pak je dit aan als je kind erg gewend is aan zoete limonade, pakjes drinken of zelfs frisdrank? Lees hieronder de 10 tips en leer ook jouw kind suikervrije thee te drinken!

1. Neem de tijd Misschien is dit wel de belangrijkste tip: neem de tijd. Heel goed dat jij als ouder de stap naar suikervrij drinken wilt nemen, maar verwacht niet dat je kind hier direct enthousiast in mee gaat. Hij of zij is immers een bepaalde smaak gewend en zal niet direct staan te juichen als je over water of thee begint. Maak er daarom ook niet direct een verplichting van, maar biedt aan om het gewoon eens te proberen. Zo stimuleer je je kind om nieuwe dingen te proeven en zal je merken dat je kind er meer voor open staat.


2. Kies de juiste thee Heel belangrijk: kies een thee die geen cafeïne bevat en suikervrij is. Zodoende kan je kind er zoveel van drinken als hij of zij wil. Kies bij voorkeur ook biologisch, waar geen chemische meststoffen of pesticiden voor zijn gebruikt. Ook de smaak en kleur zijn belangrijk: kies eerst een favoriete smaak van je kind. Nog geen idee? Je kan bij ons ook eerst een proefpakketje bestellen. Qua kleur is het belangrijk dat de thee wel kleurt. Met name fruitthee krijgt lang niet altijd een kleur en uit onderzoek weten we dat dat een belangrijk onderdeel is bij de acceptatie van thee als alternatief voor limonade. Daarom hebben wij alleen thee geselecteerd die ook echt een (natuurlijk) kleurtje afgeeft. Wil je dat de thee er echt zo uit ziet als ranja? Kies dan onze Strawberry Spa, die wordt mooi rood.



Zo, nu de thee in huis is kan je van start!


3. Kies de juiste benaming.. 😉 Nu volgt een strategische tip! Uit ervaring weet ik namelijk dat dit een wereld van verschil kan maken. Het ene kind is het andere niet, maar er zijn veel kinderen die niet meteen juichen als je vraagt of ze een kopje thee willen. Valt jouw kind in deze categorie, dan is het verstandiger om de thee eerst koud te bereiden en je kind te vragen of ze zelfgemaakte limonade willen. Je zal merken dat ook zij dan enthousiast zijn!



4. Kies een mooie beker, (thermos)fles of theekop Water of thee drinken wordt nóg leuker als je het uit een mooie beker drinkt! Kies er niet alleen een voor thuis, maar ook een voor onderweg; zo heb je ook een goed alternatief voor pakjes drinken. Tip: een thermosfles is ideaal, zowel in de zomer om ijsthee koud te houden als in de winter om thee warm te houden. Je hebt ze ook met een tuitje, wat met name handig is voor jongere kinderen die nog niet zelf de dop eraf kunnen halen.



5. Laat je kind zelf thee zetten Zelf gemaakt smaakt altijd beter, toch? Laat je kind dus zelf de thee zetten. Afhankelijk van de leeftijd kunnen ze ook zelf het water inschenken vanuit een mooie kan of theepot en vervolgens lekker met het theezakje dippen totdat het water mooi gekleurd is.

6. Gebruik honing (indien nodig) Vooral thee met zoete vruchten zoals aardbei en mango zijn van zichzelf al vrij zoet. Denk je echter dat je kind nog wel een zoetmiddel nodig heeft voor de overstap naar thee, gebruik dan honing. Bouw de hoeveelheid honing per week iets verder af. Zo went je kind langzaam aan de minder zoete smaak en zal de overstap heel natuurlijk gaan.


7. Maak het gezellig Tegenwoordig worden we continu blootgesteld aan allerlei prikkels en hebben zowel ouders al kinderen allerlei balletjes hoog te houden. We nemen maar weinig tijd om te eten, drinken en bij te kletsen. Samen thee drinken kan dan een mooi momentje zijn om even tijd voor elkaar te maken. Zet samen de thee, klets over de (school)dag, eet er een lekker zelfgebakken koekje of fruit in leuke vormpjes bij en een nieuw ritueel is geboren!


8. Eet ook gezond Maak gezond drinken onderdeel van het hele voedingspatroon. Het heeft natuurlijk voor het lichaam en de reactie van je kind niet veel nut als je je kind geen suiker laat drinken maar vervolgens wel veel snoep, voorverpakte koekjes en kant en klaar maaltijden aanbiedt. Leer je kind wat gezond eten is en wat niet en laat het meehelpen met eten koken. Wist je dat je zelfs met thee kunt koken en bakken? In mijn vorige blog lees je hoe je een appeltaart cake met thee maakt! Kinderen leren snel en je zal merken dat gezond eten en drinken al snel een gewoonte is geworden.



9. Wees niet te streng Het is niet erg als je kind af en toe zoet drinken krijgt. Spreek bijvoorbeeld af dat zoet drinken wel mag op speciale momenten, zoals bij een verjaardagsfeestje. Zo zorg je ervoor dat het leuk blijft en voorkom je dat je op feestelijke gelegenheden als een soort politieagent rondloopt.


10. Tot slot.. geef zelf het goede voorbeeld Het helpt natuurlijk niet als jij zelf een (gezoete) ijsthee uit pak drinkt terwijl je van je kind verlangt dat het suikervrije thee of water gaat drinken. Geef dus zelf het goede voorbeeld en ervaar wat het effect van minder suiker is op zowel jouw lichaam als dat van je kind!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page