Laatst kreeg ik op het schoolplein de vraag van een andere moeder of ik het wel goed vond dat Kae-Lynn een snoepje krijgt als ze bij hun thuis speelt. Omdat ik denk dat meer ouders daar wel eens mee worstelen leek het me een leuk onderwerp voor een blog. Want als je thuis nagenoeg suikervrij eet, hoe ga je daar dan buitenshuis mee om? En hoe houd je het leuk zonder je principes overboord te hoeven gooien?
De kracht zit hem in balans en het creëren van een gezonde basis, zonder restricties. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het volledig verbieden van ongezond eten zoals snoep werkt echt averechts. Uit onderzoek blijkt ook dat 'verboden voedsel' juist meer wordt gegeten en dit het risico op gewichtstoename verhoogt. Ook pushen van gezond eten zorgt er juist voor dat de gepushte voeding wordt vermeden.
Maar hoe zorg je dan toch voor een gezonde basis, als je snoep niet moet verbieden?
Zorg er allereerst voor dat jij als ouder in controle blijft door alleen voeding in huis te halen waar je achter staat. Zo hoef je geen 'nee' te verkopen als je kind iets uit de la trekt. Haal ook niet iets in huis 'voor als andere kinderen er zijn'. Zo geef je je kind het idee dat ongezond eten wel mag als er anderen op bezoek zijn.
Onthoudt de 80/20 regel: als je voor 80% gezond eet is er ook ruimte om af en toe iets te eten wat misschien wat minder gezond is. Jij of je kind krijgt geen ongezond lichaam van af en toe een snoepje, koekje of taartje. Het wordt ongezond als je dit dagelijks eet.
Maak snoep niet te speciaal, want dan gaan kinderen er nóg meer naar verlangen. Biedt het bij voorkeur aan in combinatie met andere voeding waar het lichaam wél blij van wordt. Maak als tussendoortje bijvoorbeeld een bordje met daarop zowel een stukje van het favoriete koekje van je kind, maar ook wat fruit, groente, nootjes, ei of extra pure chocolade. Het koekje is dan een onderdeel van het tussendoortje, niet hét tussendoortje alleen.
Dat brengt me ook op het volgende punt: gebruik snoep of ongezond eten nooit als beloning. Het kan dan op latere leeftijd leiden tot emotie-eten waarbij ongezond eten een troostmiddel is. Dit wil je voorkomen, dus beloon door het geven van een kus, knuffel of door samen iets te gaan doen.
"Create healthy habits, not restrictions"
Om terug te komen op het snoepen bij vriendjes of vriendinnetjes thuis: hier zeg ik niets over en ze mag gewoon eten en drinken wat zij daar aanbieden. Ook traktaties op school mag ze gewoon hebben, al blijf ik me soms enorm verbazen over het type traktatie..
Wat ik wél doe, is rekening houden met de rest van het eten op een dag als Kae-Lynn bijvoorbeeld een kinderfeestje heeft en ook logeren vind ik een ander verhaal. Dit doe ik overigens meer omdat Kae ook echt heel erg gevoelig is voor suiker en alle prikkels van zo'n feestje en ze er naderhand vaak last van heeft (en dus niet omdat een kinderlichaam zo'n middagje met meer suiker niet kan hebben). Ze krijgt dan pijn in haar buik en kan maar moeilijk weer rustig worden in haar hoofd. Door haar voorafgaand aan zo'n feestje een goed verzadigende lunch te geven (met eiwitten en goede vetten) zal ze minder de neiging hebben zich helemaal vol te eten en stijgt de bloedsuikerspiegel ook niet zo hard.
Wat vinden jullie de grootste uitdaging als het gaat om buitenshuis eten en tussendoortjes die ze bij een ander krijgen? Laat het me weten en ik deel graag mijn tips! Kijk ook eens bij de gezonde tussendoortjes als je inspiratie zoekt voor lekkere, verantwoorde tussendoortjes!
Comments