top of page
Zoeken

Neu5Gc: één van de redenen waarom je zoogdiervlees en zuivel (vaker) zou moeten laten staan

Bijgewerkt op: 18 feb 2021

Dat zuivel en zoogdiervlees minder goed is voor het milieu is iets dat je vaak te horen krijgt. Ook nadelige gezondheidseffecten van rood vlees worden regelmatig aangehaald. Maar een argument waar je minder vaak wat over hoort en wat wel degelijk erg belangrijk om te weten is, is dat er in zoogdiervlees en zuivel Neu5Gc zit. Neu5wattes..? Precies, dat dacht ik ook toen ik het voor de allereerste keer hoorde. Nu ik weet wat het is en waarom je het beter kunt mijden, laat ik het zelf ook staan en ook de meiden eten het nu slechts af en toe. In deze blog leg ik graag uit wat het is en waarom je er niet teveel van in je lichaam (of dat van je kinderen) wilt hebben.



Wat is Neu5Gc?

Als mens heb je in je lichaam ingebouwde suikermoleculen die ook wel Neu5Ac heten. Deze moleculen zijn erg belangrijk voor ons immuunsysteem en zorgen ervoor dat de juiste bacteriën in ons lichaam blijven. Neu5Gc bestaat echter ook, maar is lichaamsvreemd omdat het niet in ons lichaam voorkomt. Je kunt het binnen krijgen door het eten van zoogdiervlees, zoals geit, koe, vlees en zuivel. Neu5Gc trekt ook bacteriën aan, maar dan juist bacteriën die goed bij zoogdieren (dus niet de mens) passen.


Kortgezegd hebben wij als mensen dus andere suikermoleculen op onze cellen zitten dan andere zoogdieren. Als je (te) veel zoogdier producten eet en drinkt, kan dat ervoor zorgen dat de dierlijke Neu5Gc cellen op menselijke cellen gaan zitten en deze dus de verkeerde bacteriën aantrekken in je lichaam. Deze kunnen leiden tot laaggradige ontstekingen, wat betekent dat het immuunsysteeem continu een klein beetje actief is en ontstekingsstoffen aanmaakt die het lichaam kan beschadigen. Dit kan vervolgens de basis zijn van ontstekingsziektes zoals overgewicht / obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziektes, darmziektes zoals Crohn, artrose, reumatoïde artritis, depressie en kanker*(*bronnen zie onder artikel).


Mag je dan nooit meer..?

Allereerst is het goed om te weten dat het bij je hele voedingspatroon draait om balans en variatie. Zelf laat ik zuivel graag staan, vooral omdat er nog meer nadelen aan zitten dan alleen Neu5Gc (deze kan je hier lezen). Maar in de basis draait het om balans in je voeding waarbij je niet teveel neemt van één of slechts enkele voedingsgroepen maar zoveel mogelijk varieert.


Als het specifiek over Neu5Gc gaat is het goed om te weten dat je een suikermolecuul kunt verbranden door beweging. Kinderen die lekker veel bewegen zullen dan ook vrij snel deze moleculen kunnen verbranden, zolang ze er maar niet teveel van nemen. Kies als alternatief eens wat vaker voor plantaardige eiwitten, gevogelte of vis. En wil je wel af en toe zoogdiervlees of zuivel nemen? Let dan vooral op de kwaliteit, want die is erg belangrijk! Ga eens naar de lokale boer en koop voornamelijk biologische zuivel en zoogdiervlees. Je smaakpapillen zullen er bovendien ook blij van worden :)


Tot slot nog een overzicht waar Neu5Gc in zit (het zit dus bijvoorbeeld niet in ei of kip).
















 

Bronnen (via Better Health Academy):

  1. Zhong, X., et al., Inflammatory potential of diet and risk of cardiovascular disease or mortality: A meta-analysis. Scientific Reports, 2017. 7(1): p. 6367.

  2. Bogiatzi, C., et al., Metabolic products of the intestinal microbiome and extremes of atherosclerosis. Atherosclerosis, 2018. 273: p. 91-97.

  3. van Greevenbroek, M.M., C.G. Schalkwijk, and C.D. Stehouwer, Obesity-associated low-grade inflammation in type 2 diabetes mellitus: causes and consequences. Neth J Med, 2013. 71 (4): p. 174-87.

  4. Michielan, A. and R. D'Incà, Intestinal Permeability in Inflammatory Bowel Disease: Pathogenesis, Clinical Evaluation, and Therapy of Leaky Gut. Mediators of Inflammation, 2015. 2015: p. 628157

  5. Osimo, E.F., et al., Prevalence and correlates of low-grade systemic inflammation in adult psychiatric inpatients: An electronic health record-based study. Psychoneuroendocrinology, 2018. 91: p. 226-234.

  6. Philip, M., D.A. Rowley, and H. Schreiber, Inflammation as a tumor promoter in cance induction. Semin Cancer Biol, 2004. 14(6): p. 433-9.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page