Warm eten tijdens de middag: nog altijd is het niet iets dat wij Nederlanders vaak doen. Toch zijn er verschillende redenen waarom het heel verstandig kan zijn om (ook) tussen de middag warm te eten. In deze blog vertel ik je meer over het nut van een warme maaltijd (versus een belegde boterham) en geef ik praktische tips hoe je dit aan kunt pakken met (schoolgaande) kinderen. Ook geef ik tips voor de kinderopvang, want er zijn steeds meer bedrijven actief die volwaardige en gezonde warme maaltijden leveren aan de kinderopvang. Als medewerker in de kinderopvang kan je eenvoudig een proefpakket aanvragen om dit ook eens uit te proberen.
Maar allereerst dus over het nut van een warme maaltijd. Hieronder geef ik de belangrijkste voordelen van een warme lunch!
1. Minder suiker Een warme maaltijd bevat vrijwel altijd veel minder suikers. Op de gemiddelde boterham (voor kinderen) gaat nog altijd vaak hagelslag, appelstroop, jam of suikerrijke chocopasta. Bovendien zit er ook suiker in de boterham zelf en kunnen gluten zorgen voor irritatie van de darmen. Al met al zit in zo’n lunch vaak veel suiker en maar weinig voedingsstoffen waardoor kinderen druk kunnen worden en al snel na de lunch weer trek hebben. Dat brengt me op het tweede punt:
2. Meer verzadiging Een complete maaltijd (met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten uit vooral groentes) zorgt voor veel meer verzadiging. Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren en focussen en zal het langer duren voordat ze weer trek krijgen.
3. Veel meer voedingsstoffen en variatie Een warme maaltijd bevat ook (meer) eiwitten, vetten en groentes, die vaak ontbreken in tijden de lunch met brood. Bovendien is er vaak veel meer variatie bij een warme maaltijd. Het zorgt er dus voor dat kinderen meer diverse voedingsstoffen binnen krijgen, wat belangrijk is voor een gezond lichaam, een goede weerstand en blije buikjes.
4. Minder strijd aan tafel Indien kinderen overdag al warm hebben gegeten (en dus ook groentes en andere belangrijke voedingsstoffen binnen hebben gekregen), komt het veel minder op het avondeten aan waar dit normaliter allemaal nog moet gebeuren. Vaak is het zo dat kinderen al vrij moe zijn aan het einde van de dag en bij het avondeten aanzienlijk minder energie en trek hebben, terwijl wij als ouders dan juist verwachten dat ze vooral hun portie groentes nog even binnen krijgen. Door eerder op de dag ook al groentes, eiwitten en vetten aan te bieden, ligt er ’s avonds veel minder druk op het avondeten wat de sfeer aan tafel zeker ten goede zal komen!
Hoe dan?
En dan nu de praktijk! Want dit klinkt allemaal leuk en interessant, maar hoe pak je dit nu aan? Ik maak hierin even onderscheid tussen thuis lunchen (kinderen nog niet op school), schoollunch en lunch op de kinderopvang.
Samen thuis lunchen Als je samen met het gezin thuis kunt lunchen is dit natuurlijk ideaal. Als je voldoende tijd hebt (of maakt 😊 ) kan je op het moment zelf een volwaardige warme maaltijd bereiden, maar je kan dit ook al voorbereiden in het weekend (mealpreppen) of restjes van de vorige dag opwarmen en aanvullen met bijvoorbeeld een gekookt ei of zelfgemaakte soep. Toch echt geen tijd om te koken? Zet dan in ieder geval ook rauwkost zoals worteltjes, tomaatjes en komkommers bij op tafel.
Schoollunch Mocht je ook schoolgaande kinderen hebben die daar dus ook lunchen, is het nog steeds mogelijk om een warme maaltijd te eten óf om de lunch met broodjes wat aan te passen zodat het voedzamer wordt. Er bestaan bijvoorbeeld thermos-voedselbakjes van bijvoorbeeld Liewood (zie foto)
waarin de maaltijd of soep goed warm blijft en prima op school te eten is. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om meer te variëren met de inhoud van de lunchtrommel. Een vakjesbroodtrommel is dan heel erg handig om zo onderscheid te maken tussen de boterham en ander eten zoals groentes, nootjes of een ei. Aan het begin van het nieuwe jaar zal ik jullie meer vertellen over het maken van zo'n lunchtrommel met meer variatie dan alleen brood.
Warme maaltijd op de kinderopvang Tenslotte de kinderopvang. Mocht je kind daar overdag naartoe gaan en dus ook eten, dan heb je vaak minder controle over hetgeen gegeten wordt (diëten uitgezonderd). Het is dan ook goed om te weten dat kinderdagverblijven zich ook in toenemende mate bewust zijn van het belang van gevarieerde en gezonde voeding waarin ook overdag al groentes aan worden geboden.
Hier spelen toeleveranciers goed op in door ook voor kinderdagverblijven verse, warme maaltijden aan te bieden. Pombella is hier een goed voorbeeld van. Ik kwam via Instagram met eigenaar Milon Bindels in contact en vind hun missie zo mooi dat ik het hier graag deel. Zij maken namelijk gevarieerde maaltijden vol vitamines, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen, zonder dat ouders of begeleiders hier veel tijd aan kwijt zijn. Bovendien worden de maaltijden direct na bereiding teruggekoeld en vacuüm verpakt zodat er maar 1x per week bezorgd hoeft te worden.
Ben jij werkzaam in de kinderopvang of lijkt dit je interessant voor de kinderopvang van jouw zoon of dochter? Via deze link kunnen kinderdagverblijven een gratis proefpakket van Pombella aanvragen!
Ik ben benieuwd: gaan jullie ook een warme lunch proberen?
Comments