top of page
Zoeken

8 voedingstips voor hoogsensitieve kinderen

Bijgewerkt op: 8 dec. 2023

Onlangs vertelde ik in Instagram stories over mijn oudste dochter Kae-Lynn die op dit moment heel veel moeite heeft om te wennen op zwemles, terwijl ze watervrij is. Dit heeft alles te maken met haar hoog-sensitiviteit wat haar soms behoorlijk in de weg kan zitten (vooropgesteld dat ze ook hele mooie eigenschappen heeft door hsp te zijn!). Toen ik even peilde of er nog meer ouders zijn die hoog-sensitieve kindjes hebben viel het me op dat dat er eigenlijk heel erg veel waren en daarom lijkt het mij wel leuk en handig om tips te delen over hoog-sensitiviteit en voeding. Want voor veel hsp-kinderen is eten echt wel een ‘dingetje’ en als jij als ouder begrijpt waar dit door komt, kan je je zoon of dochter ook beter helpen hierbij. In dit artikel dan ook 8 voedingstips die onmisbaar zijn als ouder van een hoogsensitieve zoon of dochter.



Allereerst even kort wat meer over hoog-sensitiviteit. Kinderen die hoog-sensitief zijn hebben een fijngevoeliger zenuwstelsel en de zintuigen zijn fijngevoeliger. Hierdoor worden prikkels veel eerder en/of heftiger ervaren. Voorbeelden waarin dit tot uiting komt zijn bijvoorbeeld: snel schrikken, last hebben van labeltjes in kleding, elk vreemd geurtje ruiken, veel vragen stellen, niet houden van verrassingen, oog hebben voor het verdriet van anderen, perfectionistisch zijn, zeer gevoelig zijn voor pijn, het beste presteren wanneer er niemand mee kijkt, veel last van spanning hebben en dingen heel intensief beleven.


Veel van deze dingen gaan ook voor Kae op en belemmeren haar soms ook echt. Zo durfde ze tot haar 5e eigenlijk geen verjaardagscadeautjes uit te pakken (want iedereen kijkt naar haar) en is een kleurplaat waarbij ze een klein beetje buiten de lijntjes schiet direct niet goed meer. Maar ze is ook ontzettend lief en zorgzaam, heel creatief en ze kan intens genieten van samen leuke dingen doen.


Ook als het om eten gaat vielen ons er steeds meer dingen op. Zo is het eten pas ‘eetbaar’ volgens Kae als het op een bepaalde temperatuur is en heeft ze het liefste al het eten apart in plaats van gemengd in een saus. Ze merkt het ook meteen op als een braam uit de tuin net iets anders smaakt als de vorige keer. Allemaal zintuigen die hierbij een rol spelen en jij als ouder kan daar zeker een handje bij helpen!


Daarom hierbij een aantal tips als het gaat om eten met hsp-kinderen:


Tip 1: Eet zo onbewerkt mogelijk. Dit geldt eigenlijk voor iedereen, maar voor hooggevoelige kinderen geldt dit des te meer. Met name als het gaat om E-nummers, suikers en zoetstoffen kunnen HSP’ers hier veel heftiger op reageren. Drink water of thee en kook met verse (biologische) ingrediënten.



Tip 2: Eet niet te vaak op een dag. Ook dit heeft weer invloed op de bloedsuikerspiegel, waar hoog-sensitieve kinderen extra vatbaar voor zijn. Als je kind vrij onregelmatig eet, veel koolhydraten neemt of tussendoortjes eet die best veel suiker bevatten krijg je hoge pieken en dalen. En dat voelt een HSP’er extra, wat je kan merken in het gedrag (van héél veel energie en niet meer kunnen stoppen of stilzitten tot aan huil- en driftbuien en een roep om eten bij een dip). Die schommelingen wil je voorkomen dus geef je kind 3 hoofdmaaltijden en 2 tot maximaal 3 tussendoortjes op een dag.


Tip 3: Eet het avondeten niet te laat. Hoog-sensitieve kinderen hebben vaak veel last van prikkels en na een lange schooldag, wellicht nog gevolgd door BSO of sport, zijn ze vaak helemaal op. Des te later je gaat eten, des te minder energie ze nog hebben voor het eten. Dit geldt overigens ook voor het uitproberen van een nieuw recept. Doe dit op een dag dat je kind alle energie heeft om het te proeven, niet na een drukke dag.


Tip 4: Zorg dat er zo min mogelijk afleiding is. Hoog-gevoelige kinderen hebben vaak last van prikkels en dat geldt ook aan tafel. Zorg dat er geen speelgoed of andere afleiding op tafel staat en zet zeker geen tv aan bij het eten (maar dat geldt ook voor niet hsp-ers 😉).


Tip 5: Wees zorgvuldig met kruiden. HSP kinderen zijn vaak erg gevoelig voor kruiden en jouw zorgvuldig bereide maaltijd kan ineens teniet worden gedaan door een paar kruiden die je toegevoegd hebt. Bij een jong kind is het sowieso handig om eerst pure smaken te leren kennen, maar ook bij oudere kinderen kan je kruiden weglaten of milde kruiden kiezen, zoals die van Sienna & Friends, die speciaal voor kinderen zijn.


Tip 6: Laat zijn of haar eten wat afkoelen voordat je iedereen aan tafel roept. Als je kind heel gevoelig is voor temperatuur kan het best vervelend zijn dat hij of zij pas aan het eten begint als de rest allemaal al klaar is. Een goede oplossing kan zijn om alvast wat eten op een bord te doen (terwijl de rest van het eten nog in de pan met deksel blijft) zodat het eten al een beetje afkoelt.


Tip 7: Neem een bord met vakjes. Soms vinden kinderen het heel vervelend als verschillende smaken door elkaar gaan. Een bord met verschillende vakjes kan handig zijn om dat te voorkomen.





Tip 8: Neem je zoon of dochter mee op avontuur. Voor alle kinderen die niet van verassingen houden is dit misschien wel de leukste tip. Want hsp-ers zijn vaak erg nieuwsgierig en willen nieuwe dingen best graag leren. Alleen totaal onverwacht een asperge op zijn of haar bord leggen is dan niet de juiste aanpak. Ga samen naar de markt, kas, molen of boerderij in de buurt en haal er nieuwe soorten groente en fruit. Vertel erover, gebruik jullie zintuigen om het te ontdekken en maak samen het avondeten klaar. Wedden dat je meer succes hebt?

Hopelijk helpen deze tips jou een stuk verder en merk je een positief effect op jouw kind. Heb jij nog een specifieke vraag over de voeding voor jouw hoogsensitieve zoon of dochter? Of wil je graag een voedingsadvies op maat? Stuur me dan even een berichtje.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page